Cara Memulakan Perniagaan: Panduan Langkah-demi-Langkah Penting

Sekarang hari ini, semua orang nampaknya bercakap tentang memulakan perniagaan mereka sendiri. Terima kasih kepada internet, mewujudkan perniagaan, menjangkau khalayak anda, dan menjual produk anda, telah menjadi kemungkinan sebenar bagi sesiapa sahaja yang bersedia bekerja. Tetapi memastikan perniagaan anda berjaya, dan banyak pengusaha gagal sejak awal kerana tidak mempunyai pengalaman, perancangan, atau pemahaman asas mengenai pasaran mereka.


Di dalam ini ‘Cara Memulakan Perniagaan’ panduan, kami melalui semua langkah yang perlu anda pertimbangkan semasa menyiapkan projek baru. Ini termasuk bagaimana…

 1. Perincikan Idea Perniagaan anda
 2. Tulis Rancangan Perniagaan
 3. Aturkan Pembiayaan
 4. Daftarkan Perniagaan Anda
 5. Buat Laman Web
 6. Tingkatkan Kehadiran Dalam Talian Anda
 7. Uruskan Kewangan Anda

Pada akhir pembacaan, anda akan mempunyai idea yang jelas mengenai langkah-langkah yang perlu anda laksanakan, strategi yang perlu anda laksanakan, dan alat yang tersedia untuk digunakan, untuk membantu anda membuat perniagaan yang menguntungkan. Mari kita mulakan…

1. Perincikan Idea Perniagaan Anda

Agar perniagaan anda berjaya, anda perlu menambahkan sesuatu yang baru di pasaran. Fikirkan dengan teliti tentang apa yang anda tawarkan – adakah anda akan menyediakan produk atau perkhidmatan baru, atau barang dagangan anda akan lebih murah atau dengan cara yang lebih baik daripada yang sudah ada?

Untuk membantu anda menyempurnakan idea perniagaan anda, anda perlu membuat kajian anda. Ini mesti merangkumi…

 • Meneliti Pertandingan Anda – Anda memerlukan pemahaman yang kuat mengenai persaingan anda, dan produk yang sudah dijual. Ini akan membantu memastikan bahawa apabila anda memulakan perniagaan anda, ia menonjol dari orang ramai, menawarkan sesuatu yang berbeza dengan yang sudah ada di luar sana.
 • Meneliti Pasaran Sasaran Anda – Sangat penting untuk memahami siapa pelanggan anda dan apa yang mereka perlukan. Kenali apa yang dikehendaki oleh khalayak anda, atau masalah yang mungkin mereka hadapi berkaitan dengan bidang anda. Ini akan membantu memastikan produk atau perkhidmatan anda memenuhi keperluan pelanggan anda serta menentukan apakah sebenarnya terdapat jurang dalam pasaran untuk perniagaan anda.
 • Meneliti Kos dan Harga – Perhatikan bahagian wang perniagaan anda dengan teliti sebelum anda memulakan. Berapakah kos untuk menghasilkan produk anda, berapa yang akan mereka jual, dan berapa banyak keuntungan yang akan anda perolehi? Yang penting, anda perlu menentukan sama ada perniagaan anda berpotensi menjana pendapatan jangka panjang.

Semasa anda meneliti pasaran anda, anda dapat menyempurnakan idea perniagaan anda, mengubah produk atau perkhidmatan anda untuk memastikan mereka mempunyai nilai jual yang unik, sesuai dengan keperluan pangkalan pelanggan anda, dan dapat dilaksanakan secara finansial.

Nota: Memiliki apa yang anda anggap sebagai ‘idea perniagaan hebat’ tidak mencukupi – anda perlu memastikan bahawa idea anda dapat dilaksanakan. Melakukan penyelidikan pada awal perjalanan perniagaan anda akan memastikan anda tidak membuang masa dan wang untuk idea yang tidak akan berjaya.

2. Tulis Rancangan Perniagaan

memulakan perniagaan - rancangan perniagaan

Apa sahaja idea perniagaan anda, apa sahaja niche anda, dan sekecil mana pun anda ingin memulakan, menulis rancangan perniagaan adalah suatu keharusan. Rancangan perniagaan akan membantu anda menentukan tujuan perniagaan anda, dan dengan jelas menetapkan langkah-langkah yang diperlukan untuk membantu anda menubuhkan dan mengembangkan perniagaan anda.

Rancangan perniagaan harus memberikan jawapan kepada soalan-soalan ini…

 • Apakah tujuan perniagaan anda?
 • Apakah titik penjualan unik produk atau perkhidmatan anda?
 • Siapa pasaran sasaran anda?
 • Siapa pesaing anda?
 • Berapa kos anda? (Pertimbangkan kos permulaan dan berterusan)
 • Bagaimana anda akan membiayai kos permulaan anda?
 • Bilakah perniagaan anda akan mendapat keuntungan? (Anggarkan pendapatan dan keuntungan untuk 1-5 tahun pertama)
 • Apakah matlamat akhir anda?

Rancangan perniagaan yang ditulis dengan baik akan membantu perniagaan anda terus berada di landasan yang betul, dan memastikan anda tidak terganggu dengan aspek syarikat anda yang sebenarnya tidak begitu penting dalam skema perkara yang besar. Luangkan masa anda untuk menulis rancangan perniagaan anda dan kemudian merujuknya secara berkala – ini akan membantu memastikan perniagaan anda mencapai matlamatnya.

Nota: Rancangan perniagaan anda akan berubah dan berkembang seiring berkembangnya perniagaan anda, tidak dan tidak seharusnya disusun.

3. Mengatur Pembiayaan

Tidak semua perniagaan memerlukan dana untuk memulakannya. Ramai orang yang memulakan perniagaan melakukannya secara kecil-kecilan dan berkembang dengan perlahan dari masa ke masa. Walau bagaimanapun, terdapat banyak permulaan yang memerlukan suntikan tunai awal untuk mendapatkannya dari awal, terutamanya jika mereka ingin berkembang dengan cepat. (Kos permulaan mesti merangkumi semua pengeluaran untuk tahun pertama).

Bergantung pada perniagaan anda, kos permulaan mungkin termasuk…

 • Penyelidikan pasaran
 • Penjenamaan
 • Lesen Perniagaan dan / atau Permit
 • Peralatan Pembuatan
 • Komputer dan Perisian
 • Inventori Produk
 • Sewa Harta, Sewa dan Utiliti
 • Kos Kakitangan (serta gaji anda sendiri)
 • Insurans

Ramai orang menggunakan simpanan mereka sendiri untuk memulakan perniagaan. Namun, jika ini bukan pilihan untuk anda, maka ada beberapa cara lain untuk mendapatkan dana untuk perniagaan baru anda. Mari kita lihat…

 • Pinjaman Bank Komersial – Salah satu cara yang paling biasa bagi perniagaan baru untuk memperoleh dana adalah melalui pinjaman bank. Terdapat banyak jenis pinjaman bank yang ada, membantu anda mengumpulkan kewangan yang diperlukan untuk memulakan anda. Anda perlu melengkapkan rancangan perniagaan terperinci untuk dipertimbangkan untuk menjadi beban, satu lagi alasan baik untuk meluangkan masa untuk mendapatkan rancangan perniagaan anda dengan betul.
 • Pinjaman Perniagaan Kerajaan – Ada pilihan pinjaman Pemerintah yang tersedia untuk perniagaan baru dan berkembang. Pinjaman ini dijamin oleh kerajaan persekutuan, dan boleh menjadi pilihan yang baik bagi mereka yang berjuang untuk menerima pinjaman bank.
 • Pengumpulan dana secara besar-besaran – Kaedah popular untuk mendapatkan dana untuk permulaan baru, platform crowdfunding seperti Kickstarter akan membolehkan anda memperoleh pelaburan dari beberapa penyokong.
 • Rakan Perniagaan / Pelabur – Mencari satu atau lebih rakan niaga atau pelabur, yang dapat menyumbang wang tambahan yang anda perlukan, boleh menjadi kaedah yang berguna untuk mengumpulkan dana.

Menggunakan simpanan anda sendiri, atau pinjaman peribadi atau kad kredit, adalah alternatif yang sesuai. Namun, cuba habiskan pilihan di atas terlebih dahulu, sebelum menggunakan aliran pendapatan peribadi.

Nota: Sekiranya anda berpusat di UK, maka semua pilihan ini tersedia untuk anda, hanya melalui bank UK dan pinjaman permulaan kerajaan UK.

4. Daftarkan Perniagaan Anda (dan keperluan undang-undang lain)

Sebelum mula berniaga, anda perlu mendaftar sebagai perniagaan rasmi terlebih dahulu. Struktur undang-undang dan jenis pendaftaran yang anda pilih untuk perniagaan anda akan mempengaruhi berapa banyak yang anda bayar dalam cukai dan tanggungjawab peribadi anda, jadi penting untuk anda memahami pilihan yang ada. Mari lihat beberapa struktur perniagaan yang paling biasa …

 • Pemilik tunggal – Jenis perniagaan lalai, jika anda adalah pemilik tunggal maka anda mempunyai kawalan penuh terhadap perniagaan anda. Ini adalah pilihan termudah untuk perniagaan baru kecil, tetapi ia berisiko kerana ini bermaksud anda secara peribadi bertanggungjawab atas sebarang hutang yang ditanggung oleh perniagaan tersebut.
 • Perkongsian – Sekiranya terdapat lebih daripada seorang daripada anda dalam perniagaan, maka perkongsian mungkin merupakan jalan keluar. Seperti hak milik tunggal, struktur perkongsian boleh menjadi cara yang baik untuk perniagaan kecil untuk memulakan – anda kemudian boleh mendaftarkan struktur perniagaan yang lebih formal ketika perniagaan anda berkembang.
 • Syarikat Liabiliti Terhad (LLC) – Pilihan biasa, LLC membolehkan pemilik perniagaan memberikan keuntungan kepada pendapatan peribadi mereka tanpa perlu membayar cukai korporat. Kebanyakan pemilik juga tidak bertanggungjawab atas sebarang hutang perniagaan, jadi aset peribadinya selamat.
 • Syarikat – Terdapat sebilangan struktur syarikat yang boleh dipilih oleh pemilik perniagaan. Sebuah syarikat adalah entiti undang-undang, terpisah dari pemiliknya, dan merupakan pilihan yang baik untuk perniagaan yang lebih besar menghasilkan wang.

Mendaftar perniagaan anda akan menjadikannya sah, dan melindungi jenama dan nama perniagaan anda. Struktur perniagaan yang anda pilih, serta lokasi anda, akan menentukan bagaimana dan di mana anda perlu mendaftarkan perniagaan anda.

Bagi kebanyakan perniagaan baru dan kecil, mendaftar semudah mendaftarkan perniagaan anda di negeri-negeri di mana anda menjalankan urusan anda. Sebilangan besar negeri memerlukan anda mendaftar dengan pejabat Setiausaha Negara, Biro Perniagaan, atau Badan Perniagaan.

Keperluan Undang-Undang Lain

Keperluan undang-undang lain yang mungkin perlu anda pertimbangkan termasuk…

 • Lesen dan Permit Persekutuan – Beberapa aktiviti perniagaan dan industri diatur oleh agensi persekutuan dan mungkin memerlukan lesen atau izin. Industri merangkumi pertanian, minuman beralkohol, dan pengangkutan dan logistik.
 • Nyatakan Lesen dan Permit – Negara umumnya mengatur lebih berat daripada pemerintah, tetapi peraturan ini sangat berbeza. Sentiasa periksa syarat apa yang ada di negeri di mana anda menjalankan perniagaan.
 • Insurans Perniagaan – Insurans dapat membantu melindungi syarikat anda dari kos yang tidak dijangka, misalnya – kemalangan, bencana alam, dan tuntutan mahkamah.

Nota: Anda juga perlu mendapatkan nombor ID cukai persekutuan dari kerajaan, serta ID cukai negeri (bergantung kepada negeri), yang membolehkan perniagaan anda membayar cukai negeri dan persekutuan. (Kami akan membincangkan lebih lanjut mengenai cukai lebih lanjut dalam artikel ini).

Mendaftar Perniagaan di UK

Sekiranya anda ingin memulakan perniagaan di UK, anda mempunyai pilihan yang sedikit berbeza untuk menubuhkan dan mendaftarkan perniagaan. Berikut adalah struktur perniagaan yang paling biasa…

 • Peniaga tunggal – Ini adalah kaedah termudah untuk mendaftar sebagai perniagaan. Walau bagaimanapun, anda akan bertanggungjawab atas sebarang hutang yang ditanggung oleh perniagaan anda.
 • Perkongsian – Cara mudah lain untuk mendaftar sebagai perniagaan, perkongsian adalah pilihan yang baik untuk perniagaan baru dengan lebih daripada satu pemilik. Walau bagaimanapun, dengan cara yang sama sebagai peniaga tunggal, anda bertanggungjawab terhadap kewangan perniagaan anda sekiranya ada yang salah.
 • Syarikat terhad – Syarikat berhad bermaksud bahawa perniagaan berjalan sebagai entiti yang berdiri sendiri, jadi aset peribadi anda akan selamat sekiranya perniagaan anda muflis.

Perniagaan baru perlu didaftarkan dengan HM Revenue dan Customs. Anda juga mungkin memerlukan lesen atau izin untuk aktiviti perniagaan tertentu (mis. – berdagang di jalanan). Terdapat juga situasi tertentu di mana perniagaan diwajibkan secara sah untuk memiliki insurans – jika anda adalah majikan, jika anda memiliki kenderaan komersial, dan profesi tertentu.

Catatan: Untuk maklumat lebih lanjut mengenai mendaftarkan perniagaan di UK, lihat www.gov.uk.

5. Buat Laman Web

Sama ada anda mempunyai premis batu bata dan mortar, atau perniagaan anda benar-benar dalam talian, membina kehadiran dalam talian anda akan menjadi kunci kejayaan anda. Perkara pertama yang pertama, anda perlu membuat laman web anda.

Walaupun anda boleh membayar pereka web untuk merancang laman web untuk anda, ini boleh menjadi perbelanjaan yang tidak diperlukan oleh perniagaan baru. Nasib baik, terdapat banyak alat dan perisian yang boleh anda gunakan untuk membantu anda membuat laman web yang bergaya dan profesional untuk perniagaan baru anda dengan cepat dan mudah.

Oleh itu, mari kita ketahui cara menyediakan laman web baru anda …

Beli Web Hosting

Langkah pertama dalam proses membuat laman web perniagaan baru adalah membeli hosting. Host web akan ‘menghosting’ fail dan pangkalan data laman web anda di salah satu dari banyak pelayannya, ‘melayani’ laman web anda kepada khalayak anda ketika mereka mengetik URL ke dalam penyemak imbas mereka.

Terdapat banyak syarikat hosting yang berbeza, semuanya menawarkan pelbagai jenis rancangan dan pakej. Berikut adalah beberapa yang kami cadangkan…

 • Bluehost – Selalu menjadi pilihan utama kami, Bluehost menyediakan hosting laman web yang berpatutan dan hebat. Dari masa pemuatan yang cepat, hingga ciri keselamatan teratas, Bluehost akan memastikan laman web anda dijaga dengan selamat, sambil mengekalkan prestasi yang optimum secara konsisten. Pelan hosting bersama bermula pada hanya $ 2,95 sebulan, dengan ciri-ciri termasuk lebar jalur yang tidak dimeterai, sijil SSL percuma, pemasangan WordPress satu klik, sokongan 24/7, dan nama domain percuma selama satu tahun.
  Sumber: 
  Harga Bluehost – Ulasan Bluehost
 • SiteGround – Sekiranya anda mendirikan kedai eCommerce, maka anda mungkin berminat dengan rancangan hosting WooCommerce Terurus SiteGrounds. Bermula dari $ 3,95 sebulan, rancangan merangkumi penyediaan WooCommerce yang mudah, memasang WooCommerce hanya dalam beberapa klik bersama dengan tema WooCommerce Storefront. Anda juga boleh mendapat keuntungan dari Cloudflare CDN percuma, cache WooCommerce pintar, sandaran harian, dan SSL pra-pemasangan percuma.
  Sumber: Kajian Tapak Tapak
 • WPEngine – Sekiranya perniagaan dan asas pelanggan anda berkembang dengan cepat, anda akan segera mendapati laman web anda menerima trafik yang tinggi setiap hari. Pada ketika ini, mungkin pantas untuk dipindahkan ke syarikat hosting kelas atas, yang akan memastikan laman web anda tetap berfungsi sepenuhnya, walaupun bilangan trafik meningkat. WP Engine menyediakan hosting WordPress yang dikendalikan, dengan harga bermula dari $ 35 sebulan. Ciri-ciri termasuk perkhidmatan migrasi percuma, akses ke 35+ tema StudioPress, sokongan premium, CDN global, SSL percuma, dan banyak lagi.

Nota: Sekiranya anda memilih untuk membuat laman web dengan penyelesaian pembangun laman web all-in-one seperti Wix atau Constant Contact (kedua-duanya dibincangkan lebih lanjut), maka anda tidak perlu membeli hosting yang berasingan kerana disertakan dengan langganan alat ini..

Setelah anda memutuskan syarikat hosting yang tepat dan merancang projek anda, langkah seterusnya adalah memilih nama domain untuk laman web baru anda…

Pilih Nama Domain

Memperoleh nama domain laman web baru anda tidak semestinya mudah. Sebaik-baiknya, anda mahu nama domain anda sama dengan nama perniagaan anda. Namun, kerana bilangan nama domain yang sudah banyak didaftarkan, ini tidak selalu dapat dilakukan.

Sekiranya anda belum menetapkan nama untuk perniagaan anda, maka disarankan untuk meneliti nama domain untuk laman web anda. Dengan cara itu anda dapat memastikan bahawa nama perniagaan anda tersedia dengan a .com sambungan – iaitu, mynewbusiness.com. (Sambungan .com pada umumnya adalah TLD yang disyorkan untuk perniagaan dalam talian).

Sekiranya anda sudah menubuhkan perniagaan anda sebelum mendaftarkan domain, dan kemudian mendapati bahawa nama perniagaan anda tidak tersedia, anda mempunyai beberapa pilihan…

 • Gunakan Penjana Nama Domain – Penjana nama domain akan membantu anda mencari nama domain yang belum didaftarkan. Lean Domain Search adalah penjana domain yang popular yang akan memadankan kata kunci atau frasa anda (dalam hal ini mestilah nama perniagaan anda) dengan kata lain yang berpotensi untuk membuat nama domain baru. Dengan menggunakan Lean Domain Search, anda akan dapat menjelajah dan memilih dari ribuan nama domain yang berpotensi, memastikan bahawa anda akan berakhir dengan nama yang paling mewakili perniagaan anda.
 • Jangan Gunakan .com – The .com peluasan adalah pilihan yang disukai bagi kebanyakan laman web, kerana secara meluas dilaporkan bahawa laman web yang menggunakan domain ini lebih disukai diperingkat oleh Google. Walau bagaimanapun, ini berubah dari masa ke masa, dengan semakin banyak TLD dilepaskan. Oleh itu, jika nama domain pilihan anda menggunakan .com diambil, mungkin perlu dipertimbangkan peluasan yang lain. Sekiranya khalayak sasaran anda hanya berpusat di satu negara, maka menggunakan TLD kod negara mungkin merupakan pilihan yang baik – sebagai contoh, .co.uk untuk UK, atau .fr untuk Perancis). Sama, menggunakan domain TLD yang relevan dengan industri atau niche anda boleh menjadi jalan keluar – contohnya, jika anda memiliki kedai atau kedai dalam talian, anda boleh menggunakan peluasan .kedai. Sambungan domain keren yang lain merangkumi .ninja, .wtf, .io dan banyak lagi.

Setelah anda memutuskan nama domain, anda seterusnya perlu mendaftarkannya. Kami mengesyorkan menggunakan Domain.com, kerana mesra pengguna, menawarkan proses check-out cepat, dan menjual domain dengan harga yang sangat berpatutan. Domain.com akan memeriksa untuk melihat apakah nama domain anda tersedia dan menampilkan harga untuk semua sambungan yang tersedia, dan juga menunjukkan kepada anda pilihan nama alternatif lain. Harga bermula dari hanya $ 2.99 untuk satu .saya TLD, $ 9.99 untuk .com, dan $ 12.99 untuk .bersih.

Gunakan kod kupon Sitehub untuk mendapat potongan 25% dari pembelian domain anda.

Nota: Penyedia hosting sering menawarkan nama domain percuma selama setahun, atau membenarkan anda membeli nama domain secara langsung dengan mereka. Walau bagaimanapun, periksa harga sebelum anda memutuskan untuk melakukan ini – selalunya lebih murah untuk membeli nama domain dengan pendaftar pihak ketiga seperti Domain.com.

Bina Laman Web Anda

Mulakan Perniagaan - WordPress

Setelah anda mendaftarkan domain baru anda dan memilih rancangan hosting, langkah anda seterusnya adalah membuat laman web anda. Terdapat banyak alat dan perisian yang berbeza untuk menolong anda menjalankan tugas ini. Berikut adalah tiga pilihan yang kami cadangkan…

 • WordPress – Perisian sumber terbuka percuma ini selalu menjadi pilihan pertama kami untuk membuat laman web. Walaupun WordPress mempunyai sedikit keluk pembelajaran, setelah menguasai sistem pengurusan kandungan ini akan membolehkan anda merancang laman web yang unik dengan spesifikasi yang tepat. WordPress kini digunakan di lebih dari 33% laman web teratas di dunia, dan disokong oleh komuniti global pemaju, pereka, dan peminat. Salah satu faedah utama menggunakan WordPress adalah pelbagai alat, produk, dan perkhidmatan yang tersedia. Oleh itu, apa sahaja penyesuaian, perubahan, atau ciri dan fungsi tambahan yang ingin anda tambahkan ke laman web anda, semuanya mungkin.
 • Wix – Penyelesaian pembangun laman web semua-dalam-satu, Wix adalah satu lagi pilihan hebat yang membolehkan anda merancang laman web yang indah dan berfungsi sepenuhnya untuk perniagaan anda. Walaupun Wix menawarkan versi platformnya secara percuma, jika anda ingin membuat laman web yang mempunyai reputasi baik dengan semua ciri penting yang diperlukan oleh perniagaan anda, maka anda perlu melanggan rancangan Wix. (Rancangan perniagaan bermula dari $ 23 sebulan, termasuk hosting). Titik penjualan utama Wix adalah pembangun laman webnya yang mengagumkan, yang membolehkan anda membuat laman web dengan mudah dengan hanya menyeret dan melepaskan elemen reka bentuk di sekitar halaman. Wix juga dilengkapi dengan pelbagai templat, ciri terbina dalam, fungsi eCommerce dan banyak lagi.
 • Pembina Web Hubungan Tetap – Pembina laman web all-in-one yang mesra pengguna lain, Constant Contact adalah alat yang sesuai untuk perniagaan dan kedai eCommerce. Tidak seperti Wix, Constant Contact membolehkan anda membuat kedai eCommerce secara percuma, dan kemudian menaik taraf rancangan dan ciri anda semasa perniagaan anda berkembang. Anda juga boleh menggunakan Constant Contact AI untuk mendapatkan laman web yang direka khas dalam beberapa minit, tanpa perlu memikul sendiri proses reka bentuk – sesuai untuk pemula, atau yang tidak mempunyai masa atau inspirasi reka bentuk. Secara keseluruhan, Constant Contact lebih murah daripada Wix dan menyediakan pelbagai jenis pilihan percuma, termasuk dapat menyambungkan nama domain anda sendiri dan mendirikan kedai eCommerce, menjadikannya pilihan yang bagus untuk mereka yang mempunyai anggaran. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai wang, dan berminat untuk menggunakan pembangun laman web all-in-one di pasaran, maka Wix mungkin merupakan alat yang lebih sesuai.

Sama ada anda memilih untuk membina laman web anda dengan WordPress, Wix, atau Constant Contact, penting untuk menjadikan laman web anda betul. Ini harus menarik perhatian audiens sasaran Anda, ramah pengguna, dioptimalkan untuk mesin pencari, dan disiapkan untuk mengubah lalu lintas menjadi petunjuk dan penjualan. Laman web yang berfungsi sepenuhnya boleh menjadi perbezaan antara perniagaan yang berjaya dan yang gagal.

6. Tingkatkan Kehadiran Dalam Talian Anda

Setelah anda menyediakan laman web anda, anda seterusnya perlu meningkatkan kehadiran dalam talian anda, yang akhirnya akan membantu anda berhubung dengan khalayak sasaran anda dan mendorong lalu lintas ke laman web baru anda.

Oleh itu, mari kita lihat beberapa strategi untuk meningkatkan kehadiran dalam talian anda …

Dapatkan Penjenamaan Anda dengan Betul

Membuat jenama yang konsisten untuk perniagaan anda adalah suatu keharusan. Mempunyai jenama yang jelas dan menarik akan membantu perniagaan anda menonjol dari orang ramai dan yang penting, mewujudkan kehadiran dalam talian.

Semasa menjenamakan perniagaan anda, fikirkan logo, visual, dan warna yang anda gunakan di laman web anda dan suara perniagaan dalam talian anda dengan teliti. Semakin anda boleh menggunakan jenama anda, di semua bidang perniagaan anda, semakin besar kemungkinan penonton anda akan mengingatkan syarikat anda berbanding pesaing anda ketika mereka memerlukan perkhidmatan anda.

Penjenamaan boleh menjadi sukar untuk dilakukan dengan betul, terutamanya jika anda menjenamakan perniagaan dari awal. Sekiranya anda berusaha mendapatkan gaya yang tepat untuk perniagaan anda, pertimbangkan untuk membayar agensi pemasaran untuk melakukan pekerjaan untuk anda. Pakar pemasaran yang baik akan dapat mencipta jenama yang merangkumi aspek dalam talian dan luar talian perniagaan anda. Dan yang penting, itu menarik-dan menghubungkan-dengan khalayak sasaran anda.

Mulakan Blog

Blogging adalah cara lain yang berkesan untuk menarik minat khalayak sasaran anda, dan juga membantu laman web anda berada di mesin pencari. Dengan memulakan blog atau menambahkan blog ke laman web anda, yang sentiasa dikemas kini dengan kandungan yang berguna dan relevan dengan niche anda, anda dengan cepat membina pangkalan peminat yang setia.

Semasa menulis blog, selalu pilih topik penting yang berkaitan dengan industri – berita, pengumuman, penjelasan mengenai isu-isu penting, atau tutorial cara. Dengan menulis artikel yang secara langsung menargetkan topik utama dalam niche anda, anda akan segera menarik pasaran sasaran anda, dan memastikan pengunjung kembali ke laman web anda secara berkala.

Mengemas kini laman web anda dengan kandungan blog yang dinamik juga akan membantu kedudukan dan halaman anda berada di enjin carian. Ini akan membantu kandungan anda mendapat pendedahan kepada khalayak yang lebih luas dan membawa calon pelanggan baru bersentuhan dengan perniagaan anda.

Pemasaran E-mel

Membangun senarai e-mel adalah cara yang sangat berkesan untuk terus berhubungan dengan pelanggan dan pelawat laman web anda, serta orang lain yang telah menyatakan minat dalam perniagaan anda. Dengan menghantar e-mel kepada mereka yang berada dalam senarai mel anda, anda dapat berhubung kembali dengan penerima, berkongsi berita, mempromosikan produk dan perkhidmatan, dan mendorong orang kembali ke laman web anda.

Terdapat pelbagai platform dan alat pemasaran e-mel yang tersedia. Berikut adalah dua yang kami cadangkan…

 • AWeber – Penyedia pemasaran e-mel terkemuka, AWeber mempunyai semua yang anda perlukan untuk membantu mengembangkan senarai mel anda dan menjalankan kempen e-mel yang berjaya. Tambahkan borang pendaftaran yang responsif ke laman web anda, buat dan hantar e-mel menggunakan templat drag-and-drop AWeber dan templat e-mel, urus dan segmen senarai pelanggan memastikan bahawa anda menyasarkan orang yang betul dengan e-mel yang betul, dan banyak lagi. AWeber bermula pada hanya $ 19 sebulan, untuk e-mel tanpa had dan sehingga 500 pelanggan.
 • Constant Contact – Alat pemasaran lain yang kuat, Constant Contact mempunyai banyak yang ditawarkan. Selain bentuk pop timbul, templat e-mel, dan penyunting e-mel yang mesra pengguna, Constant Contact juga menyediakan alat eCommerce yang canggih. Ini termasuk e-mel keranjang belanja yang ditinggalkan secara automatik dan penyatuan dengan WooCommerce, Shopify, Big Commerce, dan banyak lagi. Ini menjadikan Constant Contact sebagai pilihan tepat bagi sesiapa yang ingin mendirikan kedai dalam talian. Harga bermula dari $ 20 sebulan untuk e-mel tanpa had dan sehingga 500 e-mel.

Dengan menggunakan penyedia pemasaran e-mel, anda dapat mengautomasikan e-mel anda dan mensasarkan kumpulan orang tertentu berdasarkan tingkah laku mereka di laman web anda. Ini akan menyebabkan kadar pilihan masuk yang lebih tinggi, peningkatan lalu lintas ke laman web anda, dan akibatnya peningkatan penjualan atau penukaran.

Media Sosial

Memulakan Perniagaan - Boleh Dihantar

Pergi ke luar laman web dan menggunakan media sosial untuk mendapatkan pendedahan untuk jenama anda adalah kunci untuk berjaya mengembangkan kehadiran dalam talian. Walau bagaimanapun, media sosial boleh memakan masa dan mungkin tidak menuai ganjaran yang anda harapkan melainkan anda mempunyai strategi sosial yang jelas.

Sendible adalah alat pengurusan media sosial yang dapat membantu anda mengatur kandungan sosial anda, mempromosikan perniagaan baru anda, menjangkau bakal pelanggan baru, dan banyak lagi. Mari kita lihat beberapa ciri yang ditawarkan Sendible…

 • Papan Pemuka Mesra Pengguna – Urus semua saluran media sosial anda dari hanya satu papan pemuka.
 • Pratonton Catatan Anda – Peribadikan siaran anda untuk setiap saluran media sosial dan periksa penampilannya sebelum anda menerbitkannya.
 • Kalendar Strategi Kandungan – Atur pembuatan dan penerbitan kandungan menggunakan kalendar visual Sendible.
 • Mendengar Sosial – Jejak jenama, pesaing, dan syarat industri utama untuk memastikan anda sentiasa mengikuti perkembangan yang berlaku di semua saluran sosial anda.
 • Analisis – Ketahui bagaimana prestasi kempen sosial anda, apa yang berfungsi, dan apa yang tidak.

Dengan mempunyai strategi kandungan yang konsisten di saluran media sosial anda, yang tersusun dan dikendalikan dengan baik, anda dapat meningkatkan kehadiran sosial anda dengan cepat dan mendorong lalu lintas ke laman web anda.

Iklan Dalam Talian

Strategi lain yang berkesan untuk menjangkau khalayak yang lebih luas dan mengarahkan lalu lintas ke laman web anda adalah beriklan secara dalam talian. Untuk perniagaan baru, walaupun pengiklanan akan dikenakan biaya, ini adalah kaedah terbaik untuk mendapatkan nama anda di luar sana dan menjadi terkenal. Iklan dalam talian juga membolehkan anda menargetkan asas pengguna utama anda, meningkatkan penukaran dan meningkatkan ROI anda.

Untuk memulakan, kami mengesyorkan Iklan Google dan Iklan Facebook. Mari kita lihat dua pilihan ini …

 • Google Ads – Dengan Google Ads, anda dapat mempromosikan perniagaan anda kepada orang-orang ketika mereka mencari produk dan perkhidmatan yang berkaitan dengan yang anda tawarkan. Ini memastikan iklan anda menargetkan orang yang tepat pada waktu yang tepat. Anda juga dapat menetapkan anggaran iklan anda, dan kerana anda hanya membayar ketika seseorang mengklik iklan anda, anda akan mendapati bahawa dengan Google Ads sedikit banyak akan berjaya..
 • Iklan Facebook – Sekiranya khalayak sasaran anda sering bergaul di Facebook atau Instagram, maka anda harus mempertimbangkan untuk menggunakan Iklan Facebook. Di sini anda dapat menargetkan iklan kepada orang yang telah mengunjungi laman web anda atau menunjukkan minat terhadap kandungan sosial anda. Anda juga dapat membuat khalayak tersuai, sehingga iklan Anda ditampilkan kepada sekelompok orang dengan minat atau demografi yang sama dengan mereka yang sudah menjadi pelanggan yang ada. Ini memastikan bahawa iklan anda relevan dengan mereka yang melihatnya, meningkatkan kemungkinan iklan anda akan mencapai objektifnya.

Nota: Penting untuk melacak metrik iklan supaya anda memahami bagaimana prestasi iklan dan jika mereka membayar dengan baik. Sekiranya iklan anda tidak berubah terhadap sasaran pemasaran anda (mis. – meningkatkan pengikut sosial anda, mendorong lalu lintas ke laman web anda, menjana petunjuk, atau menjual produk) maka anda mungkin perlu memikirkan kembali jenis kempen iklan yang anda jalankan.

7. Uruskan Kewangan Anda

Memulakan Perniagaan - Buku Segar

Penting agar kewangan anda diurus dengan baik dari awal. Sediakan akaun bank untuk perniagaan anda dan gunakan perisian perakaunan untuk membantu anda mengikuti jejak wang masuk dan keluar dari syarikat anda.

Terdapat sebilangan besar pilihan perisian perakaunan yang akan membolehkan anda menjaga kewangan anda dengan teratur. Berikut adalah dua yang terbaik…

 • Buku-buku segar – Sistem perakaunan yang mudah digunakan, Buku-buku Segar bukan sahaja dapat menjimatkan masa anda, tetapi juga dapat mengatasi masalah mengurus kewangan. Sesuai untuk perniagaan baru dan kecil, dengan Buku Segar, anda boleh menghantar invois yang dirancang sebelumnya, mencatat perbelanjaan, mengambil pembayaran, dan banyak lagi. Harga bermula dari $ 6 sebulan, untuk invois tanpa had dan sehingga lima pelanggan yang boleh ditagih.
 • Buku Pantas – Perisian perakaunan yang hebat ini akan membantu anda mengurus semua kewangan anda dengan cekap dari satu papan pemuka yang intuitif. Anda boleh menyambung ke akaun bank anda dan secara automatik mengimport dan mengkategorikan transaksi, menyegerakkan dengan aplikasi popular, dan resit gambar, untuk menamakan beberapa ciri. Harga bermula dari $ 12 untuk invois tanpa had dan pelanggan yang boleh ditagih.

Mengawasi akaun anda, dan memahami wang yang masuk dan keluar dari syarikat anda, akan membantu ketika mengisi penyata cukai anda.

Cukai

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, semasa mendaftar perniagaan anda, anda perlu memohon nombor ID cukai persekutuan, dan juga nombor ID cukai negeri di negeri-negeri tertentu. (Kewajipan cukai berbeza dari negeri ke negeri, jadi anda perlu melakukan penyelidikan untuk memastikan anda mendapatkannya dengan betul).

Penyata cukai boleh membingungkan, dan jika anda gagal memfailkannya, ada akibat yang serius, termasuk kehilangan perniagaan anda dan bahkan tuduhan jenayah. Oleh itu, membayar akauntan untuk memastikan bahawa semua borang cukai ada dan betul mungkin merupakan pilihan yang baik.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai cara mendapatkan cukai anda dengan betul, lihat senarai semak ini untuk perniagaan baru dari IRS.

Nota: Sekiranya anda berpusat di UK, anda perlu mengisi borang cukai Hasil dan Pabean HM. Ini akan berbeza bergantung pada jenis perniagaan yang anda tetapkan. Dari pengalaman, membuat cukai perniagaan UK adalah rumit dan memakan masa – jika anggaran anda akan meningkat, gunakan seorang akauntan.

Pemikiran Akhir mengenai Cara Memulakan Perniagaan

Terbukti, terdapat banyak perkara yang perlu dipertimbangkan ketika menubuhkan perniagaan baru. Tetapi jangan biarkan itu membuat anda kecewa. Apabila anda memulakan perniagaan baru, selalu ada keluk pembelajaran yang tajam. Namun, jika anda didorong dan berdedikasi, anda dapat dengan cepat menjalankan syarikat yang menguntungkan dan berjaya. Semoga berjaya!

Ada sebarang pertanyaan mengenai bagaimana memulakan perniagaan? Jangan ragu untuk meminta komen di bawah …

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map